Dokter Tiina Meder: “Kunnen we huidveroudering vertragen? Als we de waarom vraag even opzijzetten, is het korte antwoord ja, natuurlijk kunnen we dat. Maar kunnen we het ook alleen met huidverzorging?

Is huidverzorging op zichzelf in staat om veroudering tegen te gaan?

Het antwoord wordt nog steeds besproken en veel mensen, waaronder artsen, denken dat het onmogelijk is. Het algemene idee is dat huidverzorging niet in diepere huidlagen kan doordringen, geen interactie kan hebben met huidcellen en simpelweg niet zo effectief is als laser, injecties of chirurgie.

Maar is dit echt zo?

Laten we enkele van deze mythen ontkrachten.

Dringt huidverzorging door in de huid?

Ja. En het dringt niet alleen door in de huid, het kan dat ook heel snel. Natuurlijk kan niet zomaar elke huidverzorging diepgaan, maar eerlijk gezegd willen we niet dat al onze cosmetische producten dat doen, het zou ons leven moeilijk maken. Dus hoe weten we wat doordringt en hoe? Allereerst is de grootte van belang. Onderzoek heeft aangetoond dat elke stof met een molecuulmassa van minder dan 500 Dalton door de beschermende barrière van de huid kan doordringen tot in de diepere lagen. Dit zou eigenlijk geen nieuws moeten zijn, aangezien velen waarschijnlijk ooit ontstekingsremmende of pijnstillende crèmes voor spier- en gewrichtspijn hebben gebruikt. Ontstekingsremmende middelen, zoals ibuprofen en voltaren, hebben een kleine moleculaire grootte en dringen door de huid, het

vetweefsel en de spieren om het oppervlak van het gewricht te bereiken en de pijn daar te verlichten.

Sommige cosmetische ingrediënten hebben een vergelijkbare kleine moleculaire grootte, waaronder retinol, glycolzuur, vitamine C, niacinamide (vitamine B3), panthenol, vitamine E, bijna alle peptiden, cafeïne en vele andere. Veel plantenextracten bevatten actieve moleculen van zeer kleine omvang, bijvoorbeeld centella asiatica is rijk aan asiatic zuur, dat in staat is om in haarvaten door te dringen en capillaire versterking en herstellende werking te geven. Bovendien past de schoonheidsindustrie tegenwoordig tal van innovatieve technologieën toe om de penetratie van actieve ingrediënten te vergroten, van afgiftemiddelen (liposomen, nanosomen, niosomen, microsponzen, dendromeren, enz.) die zelf diepere lagen bereiken en paden creëren voor andere ingrediënten van een groter formaat (zo werken bijvoorbeeld veel essentiële oliën).

Kan huidverzorging interageren met huidcellen?

Ja, en we krijgen stilaan beter inzicht in hoe verschillende stoffen de cellen beïnvloeden. Sommige middelen verhogen de “overdraagbaarheid” van de huidcellen en helpen de nodige boodschappen over te brengen; veel maken eenvoudig verbinding met de cel receptoren en beïnvloeden ze direct; en sommige agentia behoren tot de klasse van bioidentieke stoffen, die de huid als zijn eigen herkent en op dezelfde manier reageert als door het lichaam geproduceerde stoffen. Dit is het werkingsmechanisme van bijvoorbeeld niacinamide en vitamine C – met de leeftijd neemt hun hoeveelheid in de huidcellen af, maar wanneer ze op de huid worden aangebracht, dringen ze diep door en worden ze dankbaar door de huidcellen geaccepteerd zonder enige weerstand.

Kan huidverzorging net zo effectief zijn als laseren of chirurgie?

Nee. Maar het omgekeerde is ook waar: laser en chirurgie hebben niet hetzelfde effect als huidverzorging. Cosmetica kan het leeftijdsgebonden tekort van sommige stoffen compenseren, veroudering vertragen en het verschijnen van rimpels uitstellen. Huidverzorging kan sommige cel processen direct beïnvloeden, de cellen helpen bij het metaboliseren van zuurstof zoals ze dat vroeger deden op jonge leeftijd, of de synthese van collageen of hyaluronzuur, althans gedeeltelijk, herstellen.

Laser kan pigmentatie in de bovenste huidlagen elimineren en huidverzorging kan de synthese van overtollig pigment in de diepere huidlagen voorkomen. Injecties kunnen een plaatselijke zwelling veroorzaken die een plooi of rimpel vult, en huidverzorging kan het verschijnen ervan uitstellen of huidcellen helpen de synthese van stoffen te herstellen die die rimpel van binnenuit kunnen vullen.

Naast de reeds bekende cosmetische ingrediënten, is huidverzorging de laatste jaren gebruik gaan maken van ingrediënten die het microbioom normaliseren. Onderzoek heeft aangetoond dat de huidconditie, inclusief de manier waarop deze verandert met de leeftijd, grotendeels afhangt van de toestand van het microbioom, miljarden micro-organismen die op het huidoppervlak leven. Het blijkt dat het lichaam veel processen aan hen uitbesteedt – hydratatie wordt bijvoorbeeld voor het grootste deel geleverd door micro-organismen, in plaats van door huidcellen. Met het ouder worden heeft het microbioom ook wat ondersteuning nodig, en huidverzorging kan het zijn vermogen om te hydrateren,

beschermen, vrije radicalen te bestrijden en de synthese van noodzakelijke stoffen te behouden, herstellen.

De nieuwste ontdekkingen op het gebied van huidverzorging houden verband met de vooruitgang van de genetica, namelijk epigenetica. Blijkbaar kunnen sommige stoffen die op de huid worden aangebracht, slapende genen activeren of sommige overmatig actieve genen in slaap brengen. Sommige ingrediënten, zoals teprenon, de cellen van de efemeercultuur van wakame-alg, en onze oude favorieten co-enzym Q10, niacinamide en enkele andere, kunnen de actieve levensduur van cellen verlengen en het vermogen van de cellen om stoffen te synthetiseren en herstellen waarvan men dacht dat het onomkeerbaar zou afnemen met de leeftijd.

Het is duidelijk dat huidverzorging kan helpen veroudering tegen te gaan. Het is heel belangrijk om te onthouden dat de huid, zoals dermatologen het uitdrukken, onvergeeflijk is voor nalatigheid, gebrek aan dagelijkse aandacht en vooral voor schade. Zelfs na vele jaren kan de huid zijn pijn wreken – dit is precies wat er gebeurt met het UV-effect, alle zonnebrand die in het leven wordt opgelopen, stapelt zich op. Om de huid gelukkig te houden, moet je haar elke dag verzorgen en beschermen, het duurt maar een paar minuten ‘s ochtends en voor het slapen gaan. Natuurlijk zal de huid een bezoek aan een schoonheidsspecialiste minstens één keer per maand waarderen.

Regelmatige verzorging is essentieel voor de gezondheid van de huid en voor een natuurlijk mooi uiterlijk.”

MAAK EEN AFSPRAAK

Recommended Articles

[instagram-feed]