Dokter Tiina Meder:

” Over huidverzorging tijdens de zwangerschap gesproken voel ik me verplicht om te beginnen met de klassieke zin ‘Zwangerschap is een heel bijzondere tijd in het leven van een vrouw’.

Ik ben bang dat in maand 6 een gemiddelde zwangere vrouw op het punt staat te exploderen als iemand het haar nog een keer zegt. Zwangere vrouwen moeten bepaalde dingen opgeven. Velen geloven dat dit schoonheidsbehandelingen omvat, zoals manicure, haarkleuring, gezichtsbehandelingen. In werkelijkheid hebben zwangere vrouwen echter heel weinig beperkingen als het gaat om cosmetische huidverzorging.
Is dit een Spoiler alert? Nee, huidverzorging tijdens de zwangerschap hoeft niet ‘biologisch’ te zijn om veilig te zijn!

Wat moet je vermijden tijdens de zwangerschap en waarom?

 1. Systemische retinoïden, met name Roaccutane, gebruikt bij acnebehandeling zijn ten strengste verboden tijdens de zwangerschap, zelfs als plaatselijke huidverzorging niet erg effectief lijkt te zijn.
  Dermatologen waarschuwen vrouwen hier altijd voor en adviseren om bij het afgeven van een recept de zwangerschap niet tijdens de gehele duur van de therapie te plannen, dit is slechts een herinnering aan de vrouw.
 2. Helaas wordt huidverzorging met retinolderivaten ook niet aanbevolen. Er is nog geen definitief bewijs voor de nadelige effecten, maar de artsen suggereren dat er een risico is, hoe klein ook, om het embryo te schaden.
  Wees maar aan de veilige kant!
 3. Bleek- en verhelderingsoplossingen met hydrochinon zullen de baby niet schaden. Tijdens de zwangerschap kan uw huid echter gevoeliger worden en neemt het risico op bijwerkingen en complicaties aanzienlijk toe!
 4. Om dezelfde reden wordt ook salicylzuur niet aanbevolen. Soms wordt salicylzuur aangetroffen in oplossingen voor lichaamsverzorging, dus let daar ook op en als je het tussen de ingrediënten van je lichaamscrème vindt, kun je het beter wegleggen voor later.
 5. Over glycolzuur wordt nog steeds gedebatteerd. Sommige dermatologen zijn van mening dat het niet tijdens de zwangerschap mag worden aangebracht. Niemand zegt echter dat u alle AHA’s moet vermijden!
  Citroenzuur en melkzuur zijn bijvoorbeeld wel veilig.
 6. Etherische oliën is een andere grote groep ingrediënten die voorzichtig moet worden gebruikt. Ja, ze zijn natuurlijk. Nee, dat betekent niet noodzakelijk dat ze veilig zijn. De stoffen die ze bevatten, hebben een klein molecuulgewicht en een hoge vluchtigheid, dus ze kunnen uw lichaam als geheel beïnvloeden.
  Veel oliën verhogen de gevoeligheid van de huid voor UV, en dat heb je tijdens de zwangerschap echt niet nodig omdat het risico op pigmentatie hoog is. Blijf op dit moment beter uit de buurt van essentiële oliën, behalve speciale oplossingen voor huidverzorging tijdens de zwangerschap. Je kunt deze gebruiken als je de geur goed verdraagt, omdat ze geen potentieel schadelijke oliën bevatten.
 7. Kamfer, pepermuntextract en muntolie worden ook niet aanbevolen, vooral laat in de zwangerschap en voor vrouwen met een verhoogd risico op een miskraam. Kamfer en munt kunnen de toniciteit van zwangere baarmoeder verhogen. Deze ingrediënten zijn volkomen veilig buiten de zwangerschap, maar als je zwanger bent, is het beter om de etiketten hiervoor zorgvuldig te controleren. Besteed speciale aandacht aan crèmes voor ‘vermoeide voeten’, oplossingen tegen zwelling, huidverzorging tegen cellulitis.
 8. Ook schoonheidsinjecties zullen moeten wachten. Botulinumtoxine, fillers en biologische revitalisatie zijn officieel verboden voor zwangere vrouwen in alle landen van de wereld. Misschien is het een goed moment om alternatieve methoden uit te proberen, zoals peptiden voor kraaienpootjes en intense hydratatie van de huid, wat in sommige gevallen de noodzaak voor meer drastische maatregelen overbodig maakt.
 9. Hetzelfde geldt voor machinale behandelingen (intensieve of energie ondersteunde methoden). Plan geen laser resurfacing, RF-liftings en natuurlijk cryolipolyse tijdens de zwangerschap. Esthetische chirurgie zal ook moeten wachten, dit zal niemand verbazen, hoop ik.

Zwangerschap is een moeilijke, maar ook een geweldige tijd. U hoeft niet in paniek te raken en te stoppen met het gebruik van uw deodorant omdat deze aluminium bevat of uw dagcrème vanwege enge parabenen. Het heeft ook niet veel zin om helemaal biologisch te gaan. Natuurlijk moeten sommige dingen wachten, maar niet zoveel als je zou denken.

We verzekeren u graag dat wij alleen ingrediënten gebruiken met bewezen veiligheid en zonder effect op een embryo of moedermelk.

Meder Beauty huidverzorging proberen?
Zwangerschap is een goed moment om op prebiotica gebaseerde reiniger Net-Apax Prebiotic Cleansing Mask , kalmerend Soin-Apax Serum en microbioom vriendelijke vocht inbrengende crème voor de gevoelige huid Salva-Derm Cream te gebruiken. Als je roodheid of opvliegers ervaart, probeer dan Red-Apax Concentraat en Red-Apax Masker op basis van prebiotica, probiotica en extracten van biologische planten. Ten slotte is onze bestseller Myo-Fix Concentraat en Masker ontworpen voor de behandeling van rimpels tijdens de zwangerschap als alternatief voor injecteerbare botulinumtoxine.”

-Meder Beauty producten zijn alleen in de studio te koop-

Recommended Articles

[instagram-feed]