Dokter Tiina Meder: “Tieneracne wordt altijd veroorzaakt door hormonale veranderingen. Volwassen worden is een dramatische periode voor ons endocriene systeem. Acne bij volwassenen kan ook hormonaal zijn, maar in de meeste gevallen is het complexer dan dat en vaak stressafhankelijk. De klassieke acute manifestatie van tieneracne omvat extreme vettigheid van de huid en comedonen en ontwikkelt zich snel tot ernstige vormen zonder de juiste behandeling. Volwassen acne kan zich manifesteren als een huidgevoeligheid die langzaam overgaat in een ontsteking. Acne bij tieners is gemakkelijker te behandelen met plaatselijke huidverzorging, terwijl acne bij volwassenen zeer resistent kan zijn tegen therapie. 

Behandeling van acne bij tieners moet met voorzichtigheid worden gekozen

Systemische retinoïden, zoals Roaccutane, kunnen worden voorgeschreven voor ernstige vormen van acne of als laatste redmiddel, wanneer al het andere faalt. De NHS beveelt Roaccutane alleen aan voor ernstige acne die niet reageert op andere behandelingen, strikt na de leeftijd van 12 jaar en onder constant medisch toezicht, inclusief regelmatige bloedtesten en mentale gezondheidscontroles voor depressie, zelfmoordneigingen en andere psychische problemen.

Actuele retinoïden (huidverzorging met retinoïden) kunnen worden gebruikt om acne te behandelen zonder het risico op ernstige bijwerkingen.

Tieneracne leidt tot onbalans in het microbioom, niet andersom.

Het hormonale tij dat kinderen naar de volwassenheid voert, is de belangrijkste oorzaak van tieneracne. De niveaus van hormonen stijgen zo snel dat de huid soms slecht reageert. Mannelijke hormonen activeren de hypersecretie van talg, waardoor de huid te vettig wordt en de kwaliteit ervan verandert. De hypersecretie van talg leidt tot de verandering in het microbioom waar sommige pathogene bacteriën en schimmels beginnen te groeien en ontstekingen veroorzaken met de producten van hun metabolisme.

Tieneracne draait niet alleen om puistjes.

Vlekken (puistjes, puistjes) zijn een symptoom van acne, maar acne is niet beperkt tot puistjes, het is een veel complexere langdurige huidaandoening. Vlekken kunnen ook een symptoom zijn van andere huidaandoeningen, zoals rosacea, keratosis pilaris etc. Als je last hebt van acne, heb je zeker puistjes, maar als je puistjes hebt, wil dat nog niet zeggen dat je acne hebt. 

Cosmetische ingrediënten om tieneracne te behandelen.

De gouden standaard voor acnebehandeling voor tieners is huidverzorging op basis van salicylzuur, benzoylperoxide en lokale retinoïden (zoals tretinoïne 0,05% gel). In de afgelopen jaren kwamen op prebiotica gebaseerde producten in de schijnwerpers en microbioomvriendelijke huidverzorging lijkt een veilige en effectieve oplossing voor tieners, maar het is nog niet opgenomen in officiële richtlijnen.

Geen zeep nodig.

Soms zijn tieners (of zelfs hun ouders) zo bang voor acne dat ze te agressieve producten en methoden gebruiken om ervan af te komen. Het is niet nodig om huidbeschadiging te veroorzaken! De nieuwe generatie anti-acneproducten is zacht en comfortabel in gebruik. Alcoholtoners en agressieve zeep zijn erg verouderd.

Behandel tieneracne zonder de huid uit te drogen.

Het concept van huidverzorging voor jonge volwassenen heeft een nieuwe wending genomen: tienermerken bieden milde reinigingsmiddelen en vocht inbrengende crèmes die na de behandeling geen risico op uitdroging en pigmentatie van de huid met zich meebrengen. Ik juich deze verandering toe!

Aanbevolen routine voor acne-gevoelige tieners.

Een fijne zachte reiniger met een lage concentratie salicylzuur en benzoylperoxide zou handig zijn. Gebruik lauw water om je gezicht te wassen, vermijd heet water omdat het ontstekingen veroorzaakt.

Het tweede must-have product is een niet-vette vocht inbrengende crème verrijkt met prebiotica, zoals alfa-glucaan-oligosacharide of inuline om de talgproductie te verminderen. Zoek naar een crème met butylavocaat, Fomes officinalis, groene thee, kaneelschors en kamille-extracten, niacinamide, zink, fytinezuur en azelaïnezuur)”.

Maak een afspraak 

Recommended Articles

[instagram-feed]